Annin vaihtariblogi

Annin vaihtariblogi

perjantai 16. tammikuuta 2015

Es grünt so grün wenn Spaniens Blüten blühen

Ehkä yksi hienoimmista asioista Wienissä asumisessa on edelleenkin mahdollisuus nähdä vaikka mitä, niin kuin nyt esimerkiksi kulttuuria.

Eilen oltiin taas korkeakulttuurin äärellä, kun käytiin illalla muutamien koulukavereiden kanssa Volksoperissa katsomassa My Fair Lady -musikaali. Astetta kevyempää viihdettä kuin esim. joku ooppera, (Vaikka oopperakin voi olla hyvin mielenkiintoista, niin kuin nyt se Hannu ja Kerttu, joka myö nähtiin ennen joulua. Olkoonkin sitten lastenooppera, yks hailee…) mutta varsinkin tuo kyseinen musikaali tarjosi myös hyvin opettavaisen kokemuksen noin lingvistisestä ja käännöstieteellisestä näkökulmasta tarkasteltuna.  Se kun sattuu jo ihan aiheensa ja tarinansa puolesta liikkumaan kielitieteellisissä maisemissa, sisältää erilaisia murteita ja aksentteja, ja käännöstieteen puolesta jännää on verrata saksankielistä sovitusta englanninkieliseen. Vaikka enhän mie näin ylevästi siellä katsomossa ehkä ajatellutkaan, kunhan nautin siitä Eliza Doolittlen ja professori Higginsin sanailusta. Ja odotin koko ajan, että miten The rain in Spain stays mainly in the plain on käännetty. Vastaus:. Ei huono ollenkaan.

Pitää muuten vielä mainita, että ei paljon maksa vaivaa mennä Staatsoperiin, kun Volksoper on olemassa. Ensinnäkin sinne on miun asuntolasta lyhyt matka, ja se on sitä paitsi miun koulumatkan varrella. Toisekseen sinne saa ostettua myös seisomapaikat etukäteen, toisin kuin Staatsoperiin, minne pitää mennä tosi ajoissa jonottamaan, ja jos oikein huono tuuri käy, niin ei ehkä saa lippuja ollenkaan. Ja vaikka liput saisikin, kaikilta seisomapaikoilta ei näy kunnolla lavalle - tätäkään ongelmaa ei ole Volksoperissa, vaan lava näkyy seisomapaikoiltakin mainiosti. Tosin Volksoperissa voi hyvinkin käydä niin, että pääsee seisomapaikalta istumaan, jos katsomossa on tilaa. Ja aika usein onkin, koska turistit eivät ole sinne löytäneet. Itse olen kolmesti käynyt jotain katsomassa, ja joka kerta ollaan saatu istumapaikat.


Sanotaanko näin, että jos miulla on mahdollisuus käydä kolmesti tai neljästi Volksoperissa katsomassa (ns.) seisomapaikalla musikaali, baletti tai ooppera tai käydä kerran leffassa samalla rahalla, niin ei kyllä tarvitse paljon miettiä. Elokuviin pääsee Tapiossa tai Plevnassakin, mutta enpä ole kuullut että Tampere-talossa myytäisiin baletteihin tai mihinkään muuhunkaan lippuja kolmella eurolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti